Ζώδια
Ημερήσιες Προβλέψεις Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020!
Μαλλιά
To νέο hair look της Bella Hadid είναι 70’s και τέλειο για το φετινό Χειμώνα!
Tips & Trends
H Chiara Ferragni μας δείχνει τα 4 παλτό με animal prints που έχει ξεχωρίσει αυτή τη σεζόν!
Shopping
Black Friday: 15 αγαπημένες τάσεις που βρήκαμε σε απίστευτες τιμές στην ‘ALE
Home / Σχέσεις-Σεξ / Οικονομική κρίση: Δείτε πως επηρεάζει τη σχέση του ζευγαριού!

Οικονομική κρίση: Δείτε πως επηρεάζει τη σχέση του ζευγαριού!

Μπορεί η οικονομική κρίση να αφήσει ανέπαφη μια σχέση, όσο ιδανική και αν είναι αυτή; Μπορεί ένα ζευγάρι να εξακολουθεί να πορεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σαν να ζει πάνω στο δικό του ροζ σύννεφο αγνοώντας επιδεικτικά την γκρίζα πραγματικότητα; H απάντηση είναι μάλλον “Όχι”. Πόσοι όμως από εμάς έχουν την ψυχραιμία να συνειδητοποιήσουν πρώτα απ’ όλα τι συμβαίνει και κατόπιν να σκεφτούν πώς θα κρατήσουν σε ισορροπία τη σχέση τους;

Πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την σχέση των δύο φύλων;

Το ζευγάρι σήμερα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Αρχίζει αναγκαστικά να κάνει κάποιες οικονομίες ή περιορίζει κάποια έξοδα και παραμένει πολλές ώρες στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι η σχέση να φθείρεται καθημερινά από την ρουτίνα και καμιά φορά και γκρίνια, που προκαλείται από το οικονομικό πρόβλημα.

Το ζευγάρι πρέπει να βρει κάποιες τεχνικές ώστε να προστατευτεί από την ψυχική φθορά της ρουτίνας για παράδειγμα,  επιβάλλεται να εξοικονομήσει κάποια χρήματα απλά για ένα καφέ, ένα ποτό, ακόμη και αν χρειάζεται να αναβάλλει κάποιο έξοδο. Πίσω από αυτή την φαινομενικά απλή «κίνηση», «κρύβεται» κάτι σημαντικότερο. Δείχνουμε στον σύντροφό μας ότι δεν τον έχουμε «δεδομένο», και το σημαντικότερο όλων, δεν κάνουμε μόνο δυσάρεστα πράγματα μαζί του όπως το να υπολογίζουμε την πληρωμή λογαριασμών, τα οποία φέρνουν μία τεράστια φθορά στην σχέση.

Ένα άλλο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης είναι η ανεργία. Η κοινωνία μας έχει περάσει λανθασμένα το μήνυμα ότι η εργασία σχετίζεται με την αξία του ατόμου, δηλαδή αν δεν δουλεύεις δεν αξίζεις. Σήμερα το άτομο ντρέπεται που είναι άνεργο, ακόμη και αν έχει χρήματα. Νιώθει ότι δεν προσφέρει στην οικογένεια και βιώνει άγχος και μελαγχολία. Ό άντρας που χάνει την δουλειά του ή που μειώνεται το εισόδημα του, νιώθει  μειονεκτικά απέναντι στην γυναίκα γιατί έχει βασίσει την αυτοπεποίθησή του στην δουλειά του.

Έχει τεράστια σημασία η στήριξη της γυναίκας στον σύντροφό της, καθώς και η ίδια δεν έχει ξαναβιώσει στην εποχή μας τους άνδρες σε τέτοια ψυχολογική πίεση.  Στο φλερτ, ο άνεργος  άνδρας μπορεί να νιώθει αποκομμένος από το κοινωνικό σύνολο, να «φοβάται» την γυναίκα επειδή δεν είναι οικονομικά ισχυρός,  ακόμη και να αποφεύγει να φλερτάρει για να μην βιώσει την απόρριψη, εξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης.

Να, λοιπόν, μερικοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη σχέση μας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες:

-Πρέπει ο ένας να δίνει στον άλλο το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για αποσυμπίεση από τις πιέσεις της καθημερινότητας.

– Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σύντροφός μας αντιμετωπίζει τις ίδιες συνθήκες με εμάς. Είναι απαραίτητο να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου.

– Το σπίτι, η σχέση, πρέπει να λειτουργεί σαν διαφυγή από τις δυσκολίες της πραγματικότητας. Ένα απόγευμα αφιερωμένο στους δυο σας, μακριά από τις άσχημες σκέψεις, θα λειτουργήσει αναζωογονητικά και για τους δύο.

– Πριν ξεκινήσουμε έναν τσακωμό, παρασυρμένοι από τα νεύρα και την πίεση της καθημερινότητας, πρέπει να αναλογιζόμαστε τις όμορφες στιγμές και τα θετικά συναισθήματα που μας δημιουργεί ο σύντροφός μας. Πολλές φορές η σιωπή είναι χρυσός και για εμάς και για τους άλλους.

– Εκφράζουμε όλα τα παράπονα μας με διάλογο και συζήτηση, επιλέγοντας τις σωστές στιγμές. Έτσι, ούτε μαζεύουμε αρνητικά συναισθήματα για το σύντροφό μας, ούτε ξεκινάμε μία σοβαρή και ίσως έντονη συζήτηση σε στιγμές που ο άλλος δεν έχει την ψυχική δύναμη να την αντέξει.

– Αν η σεξουαλική ζωή μας αντιμετωπίζει προβλήματα, προσπαθούμε ενεργητικά αλλά όχι πιεστικά να την επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδό της. Δεν θυμώνουμε με το σύντροφό μας, δεν παίρνουμε προσωπικά την έλλειψη διάθεσης για σεξ και προσπαθούμε να θυμόμαστε ότι αυτή η τόσο δύσκολη φάση της ζωής μας θα περάσει. Όταν αυτό γίνει, πολλά πράγματα θα επανέλθουν από μόνα τους.

– Δεν ξεχνάμε ποτέ να γελάμε παρέα, έστω και για πέντε λεπτά την ημέρα.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Πηγή φωτογραφιών: iStock/Ideal Image

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

×