Μακιγιάζ
H Chrisssy Teigen με το πιο εντυπωσιακό neon make up look -Τέλεια ιδέα για βραδινές εξόδους!
Tips & Trends
Παλ κίτρινο: Είναι τελικά η απόχρωση του Καλοκαιριού;
Μακιγιάζ
Τα καλύτερα αδιάβροχα eyeliners σύμφωνα με την make up artist των Bella Hadid και Kristen Stewart!
Υγεία-Ευεξία
Ηλιακή ακτινοβολία: Πόσο σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου σας;
Home / Σχέσεις-Σεξ / Συγκατοικούσαμε δυο μήνες μέχρι που μου είπε πως πιέζεται και αφήσαμε το σπίτι! Νιώθω πως δεν νοιάστηκε για μας αλλά κοίταξε τον εαυτό του!

Συγκατοικούσαμε δυο μήνες μέχρι που μου είπε πως πιέζεται και αφήσαμε το σπίτι! Νιώθω πως δεν νοιάστηκε για μας αλλά κοίταξε τον εαυτό του!

Σήμερα θα απαντήσω στο εξής μήνυμα: Με τον σύντροφό μου είμαστε μαζί ένα χρόνο, και τους τελευταίους δυο μήνες αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε. Πολύ σύντομα μου είπε πως τον πίεζε η συγκατοίκηση κι έτσι αφήσαμε το σπίτι. Είμαστε μαζί αλλά δεν μπορώ να ξεπεράσω το θυμό που νιώθω για εκείνον. Νιώθω πως δεν νοιάστηκε για εμάς και απλά κοίταξε τον εαυτό του. Να τον αφήσω η να προσπαθήσω;

Μέσα από το μήνυμά σας, γίνεται κατανοητό πως με τον φίλο σας δεν μπορέσατε να υποστηρίξετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας, το να περάσετε δηλαδή στη φάση της συμβίωσης νιώθοντας ευχαριστημένοι με αυτή την αλλαγή. Είναι σαφές πως η φάση της συμβίωσης αποτελεί ένας “μικρό γάμο” με πολλές προκλήσεις και εντάσεις για όλα τα ζευγάρια. Νέες ισορροπίες, νέα δεδομένα, περισσότερες ευθύνες αλλά και μια ρουτίνα που έρχεται να σβήσει το πάθος και να δοκιμάσει τους συντρόφους.

Μέσα στην πρόκληση της συμβίωσης, το μεγάλο στοίχημα για το ζευγάρι είναι το να μπορέσει να βρει ένα κανάλι επικοινωνίας, το να μπορέσει να εκφράσει ο καθένας τα συναισθήματα και τις ανάγκες του μα ακόμη πιο σημαντικά να μπορέσει να ακούσει-να αφουγκραστεί όσα ο σύντροφός του προσπαθεί να του επικοινωνήσει. Ένα λάθος που κάνουν πολύ συχνά οι σύντροφοι είναι πως καθηλώνονται στο εγώ τους, στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, σε όσα τους δυσαρεστούν και επιθυμούν να αλλάξουν, αδιαφορώντας για το πώς αισθάνεται ο σύντροφός τους.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αρχικά αν με τον σύντροφό σας προσπαθήσατε να αφουγκραστείτε ο ένας τον άλλο, αν σταθήκατε πλάι πλάι σαν ομάδα, και όχι απέναντι ο ένας από τον άλλο, προτού αποφασίσετε να χωριστείτε. Σαφέστατα οι δύο μήνες είναι ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα της σχέσης, και μπορώ να κατανοήσω τον θυμό σας δεδομένου πως σα ζευγάρι “τα παρατήσατε” πολύ γρήγορα, κάτι που έφερε εσάς σε πολύ δύσκολη θέση συναισθηματικά, ίσως και και πρακτικά.

Προτείνω να του μιλήσετε ανοιχτά για όσα αισθάνεστε, όχι με διάθεση κατηγορώ και κριτικής αλλά με διάθεση έκφρασης και ειλικρίνειας απέναντι στον άνθρωπό σας, ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε πως και εκείνος βλέπει τώρα την πορεία της σχέσης σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια σχέση, να βλέπουμε κατά πόσο ο άλλος είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις ώστε να συναντηθούμε “κάπου στην μέση”. Μιλήστε του για την αίσθησή σας πως επικεντρώνεται στο εγώ του και αφήνει εσάς απ’έξω, μα μιλήστε του από θέση αγάπης. Οι ειλικρινείς συζητήσεις μαζί του θα σας δώσουν την απάντηση στο ερώτημα που σας ταλαιπωρεί: “Να τον αφήσω ή να προσπαθήσω;”.

Φρόσω ΦωτεινάκηMBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

×